Í gjár byrjaði Atlantic Airways at flúgva til Bergen. Í hesum sambandi var landsstýrismaðurin í Vinnumálum, Johan Dahl í Noregi har hann m.a. hitti norska varauttanríkisráðharran Erik Lahnstein.
Á fundi umrøddu landsstýrismaðurin í vinnumálum, Johan Dahl og varauttanríkisráðharrin, Erik Lahnstein ymisk viðurskifti av áhuga fyri londini bæði m.a. var tosað um:
- Samstarv innan heilsuøkið, herundir umbýti av starvsfolki, akutviðgerð og planløgd viðgerð
- Møguleikanum fyri at gera ein “Hoyvíkssáttmála” millum Noreg og Føroyar
Harumframt greiddi Johan greiddi frá miðvísa arbeiðnum í Føroyum við FAS sum eina kvalitetsskipaskrá og um arbeiðið við elektrificering av Føroyum.
Semja varð um at nýggja rutan fór at stuðla uppundir samstarv millum Noreg og Føroyar bæði innan vinnuliga og almenna økið.
Ein samankoma var í Bergen har politisk og vinnulig umboð vóru bæði úr Føroyum og Noregi. Johan Dahl, landsstýrismaður í vinnumálum helt niðanfyristandandi røðu fyri tey áleið 60 fólkini, sum vóru møtt til høvi.
Kære gæster
Som Færøsk erhvervs- og industriminister er det mig en stor glæde at være med til åbningen af denne nye flyrute, ruten mellem Bergen og Færøerne.
Selv om denne flyrute er ny har der igennem mere end et tusind år været tætte forbindelser mellem Bergen og Færøerne – såvel kulturelt som forretningsmæssigt. Færøerne og Norge har været dele af det samme rige, og var det oftest med Bergen som udgangspunkt, at handelen med Færøerne blev varetaget.
I mange år har der være en fast sejlrute mellem Bergen og Færøerne med færgen Norrøna. På Færøerne har vi savnet ruten efter, at Norrøna holdt op med at sejle på Bergen i 2008. Derfor er det meget positivt, at der nu etableres en direkte flyforbindelse. Det er positivt for erhvervslivet, som lettere kan skabe, vedligeholde og udvikle forretningsforbindelserne, det er positivt for turismen – både på Færøerne og i Bergen, og det er også positivt for relationerne i det hele taget mellem vore to områder og vore folk.
De tætte relationer mellem det vestlige Norge og Færøerne har bestået og vil bestå på trods af manglende direkte transportforbindelser. Men med denne nye direkte flyrute kan vi få skabt forudsætningerne for et udvidet samarbejde, en større dynamik og udviklingsmuligheder til gavn for os alle.
Der er allerede mange fælles erhvervsinteresser og et tæt samarbejde mellem Norge og Færøerne. Mange af de færøske fiske- og supplyskibe er bygget i Norge. Statoil, som en af de største virksomheder i Europa, er også aktive på Færøerne. Derudover er en af de største fiskeopdrætsvirksomheder i verden, Marine Harvest, aktive på Færøerne, ligesom vores største opdrætsvirksomhed, Bakkafrost, delvist med norske ejere er på den norske børs.
Indenfor energiområdet, som er et af vores fokusområder på Færøerne, ser vi med stor interesse på den norske ekspertise indenfor bl.a. vandkraft, og er der allerede i dag flere samarbejdsrelationer indenfor dette område.
Vi mener også på Færøerne, at en direkte rute kan forbedre mulighederne for, at der bliver flere færøske studerende i Bergen og på Vest- og Nordlandet. Dette er noget, som vi ser positivt på idet erhvervslivet i Norge, bl.a. indenfor oljeindustri og fiskeopdræt, har flere fællestræk med Færøerne – og dermed kan tilvejebringe en mere vedkommende ekspertise end ellers.
Det vestlige Norge er sammen med Island og Skotland vores nærmeste naboer – og naboer kan man jo som bekendt godt have diskussioner med en gang imellem. Et godt naboskab forudsætter også, at man kan besøge hinanden og at man gør det med jævne mellemrum.
Det er glædeligt, at det nu med denne nye direkte flyrute er blevet nemmere – og jeg er ikke i tvivl om, at det vil være til vores fælles bedste.